Przejdź do głównej zawartości

Suplement diety - mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

Czy kiedykolwiek zwycięży zdrowy rozsądek? Wszyscy widzieliśmy w wiadomościach historie o nowym cudownym jedzeniu. „Jedz więcej marchwi, a wzrok się poprawi” lub „Jedzenie malin zmniejsza choroby serca, raka itp.”, A co z raportami na temat spożycia wina i alkoholu? Czy kieliszek wina jest dobry dla zdrowia, czy zły? Lekarzom i mediom łatwo jest opisać żywność jako dobrą lub złą, ale większość dietetyków zdaje sobie sprawę, że nie ma takich rzeczy - są tylko dobre i złe diety. Niezależnie od tego, czy doniesienia prasowe są oparte na faktach, czy fikcji, ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że żadna pojedyncza żywność nie przyniesie ci dobrego zdrowia ani nie zniszczy twojego zdrowia.

Niestety, ludzie upierają się przy klasyfikowaniu żywności jako zdrowej lub niezdrowej. Opieranie się na różnych mediach i reklamach pogłębia zamieszanie, ponieważ zastosowana terminologia sugeruje, że dana żywność jest „dobra” lub „zła”, na podstawie tego terminu opisującego żywność. Na przykład „skrobia jest zła, ponieważ powoduje otłuszczenie”, ale „złożone węglowodany są dobre, ponieważ zawierają błonnik i ich trawienie zajmuje więcej czasu”. Poszukaj skrobi w podręczniku żywieniowym, a przekonasz się, że jest ona zdefiniowana jako węglowodan złożony. Oto kolejny: „Kalorie są złe, ponieważ powodują otyłość”; „energia jest dobra, ponieważ daje siłę do ukończenia zajęć”. W rzeczywistości kaloria to jednostka używana do mierzenia energii; w ten sam sposób cale lub mile mierzą odległość.

OTO CO MUSISZ WIEDZIEĆ: Klasyfikowanie żywności lub składnika odżywczego jako „dobrego” lub „złego” oraz redukowanie pojęć żywieniowych do najprostszych terminów zwykle nie daje prawidłowej odpowiedzi. Te nadmierne uproszczenia są nie tylko błędne, ale na dłuższą metę utrudniają osiągnięcie zrównoważonego odżywiania.

Chociaż odżywianie i dieta nie powinny być nadmiernie upraszczane, nie muszą też być nauką o rakietach. Dobra dieta polega na dokonywaniu rozsądnych wyborów i wybieraniu pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Im więcej składników odżywczych możesz włączyć do swojej diety, tym bardziej zrównoważone będzie Twoje odżywianie. Najłatwiej osiągnąć zrównoważone odżywianie, włączając do diety szeroką gamę produktów i wybierając odpowiednie, wysokiej jakości suplementy diety.

Komentarze

Popularne posty

Jak wzmocnić i wzmocnić układ odpornościowy podczas pandemii Covid-19

Większość ludzi martwi się globalną pandemią. Jednak podjęcie środków ostrożności, aby uniknąć zachorowania, jest tak proste, jak zrozumienie, jak działa układ odpornościowy organizmu. Chociaż nadal nie jest pewne, czy szczepionka będzie gotowa, czy nie i jak długo zajmie nam jej otrzymanie, Twój organizm ma już naturalną obronę przed tymi chorobami. Wzmocnienie układu odpornościowego może nie powstrzymać cię przed zarażeniem się wirusem, ale jeśli się go zarazisz, pomoże ci to zwalczyć. Ale jak wzmocnić układ odpornościowy, aby poradzić sobie z COVID-19? Pij dużo soku owocowego Soki owocowe, takie jak sok pomarańczowy, zawierają witaminę C i dobrze wiadomo, że ta witamina może znacznie wzmocnić układ odpornościowy. Witamina C jest niezbędna do produkcji pewnego rodzaju białych krwinek zwanych limfocytami. Limfocyty odgrywają kluczową rolę w reagowaniu organizmu na choroby. Wykrywają obce organizmy i zbierają się w obronie tkanek organizmu. Są kluczowe, aby organizm wygrał walkę z atak...