Przejdź do głównej zawartości

Suplement diety - mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

Czy kiedykolwiek zwycięży zdrowy rozsądek? Wszyscy widzieliśmy w wiadomościach historie o nowym cudownym jedzeniu. „Jedz więcej marchwi, a wzrok się poprawi” lub „Jedzenie malin zmniejsza choroby serca, raka itp.”, A co z raportami na temat spożycia wina i alkoholu? Czy kieliszek wina jest dobry dla zdrowia, czy zły? Lekarzom i mediom łatwo jest opisać żywność jako dobrą lub złą, ale większość dietetyków zdaje sobie sprawę, że nie ma takich rzeczy - są tylko dobre i złe diety. Niezależnie od tego, czy doniesienia prasowe są oparte na faktach, czy fikcji, ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że żadna pojedyncza żywność nie przyniesie ci dobrego zdrowia ani nie zniszczy twojego zdrowia.

Niestety, ludzie upierają się przy klasyfikowaniu żywności jako zdrowej lub niezdrowej. Opieranie się na różnych mediach i reklamach pogłębia zamieszanie, ponieważ zastosowana terminologia sugeruje, że dana żywność jest „dobra” lub „zła”, na podstawie tego terminu opisującego żywność. Na przykład „skrobia jest zła, ponieważ powoduje otłuszczenie”, ale „złożone węglowodany są dobre, ponieważ zawierają błonnik i ich trawienie zajmuje więcej czasu”. Poszukaj skrobi w podręczniku żywieniowym, a przekonasz się, że jest ona zdefiniowana jako węglowodan złożony. Oto kolejny: „Kalorie są złe, ponieważ powodują otyłość”; „energia jest dobra, ponieważ daje siłę do ukończenia zajęć”. W rzeczywistości kaloria to jednostka używana do mierzenia energii; w ten sam sposób cale lub mile mierzą odległość.

OTO CO MUSISZ WIEDZIEĆ: Klasyfikowanie żywności lub składnika odżywczego jako „dobrego” lub „złego” oraz redukowanie pojęć żywieniowych do najprostszych terminów zwykle nie daje prawidłowej odpowiedzi. Te nadmierne uproszczenia są nie tylko błędne, ale na dłuższą metę utrudniają osiągnięcie zrównoważonego odżywiania.

Chociaż odżywianie i dieta nie powinny być nadmiernie upraszczane, nie muszą też być nauką o rakietach. Dobra dieta polega na dokonywaniu rozsądnych wyborów i wybieraniu pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Im więcej składników odżywczych możesz włączyć do swojej diety, tym bardziej zrównoważone będzie Twoje odżywianie. Najłatwiej osiągnąć zrównoważone odżywianie, włączając do diety szeroką gamę produktów i wybierając odpowiednie, wysokiej jakości suplementy diety.

Komentarze

Popularne posty

Sen i witaminy

Przyjmowanie odpowiednich witamin i minerałów może zapobiec kłopotom z zasypianiem lub zasypianiem. Zbyt dużo miedzi, zwłaszcza jeśli jest przyjmowane przed snem, może zwiększyć występowanie koszmarów nocnych poprzez nadmierną stymulację kreatywnych obszarów mózgu. Pokarmy, takie jak winogrona i czekolada, zawierają duże ilości miedzi. W rezultacie pomocne może być ograniczenie spożycia tych pokarmów przed snem. Witaminy i minerały mogą poprawić sen Z drugiej strony wapń może pomóc złagodzić niepokój. Szklanka ciepłego mleka przed snem może pomóc złagodzić skurcze mięśni. Dla osób nietolerujących laktozy dobrym wyborem może być codzienne przyjmowanie witaminy, która zapewnia terapeutyczną dawkę wapnia. Jednak według badania opisanego przez dr Carmana i wsp. Suplementy wapnia mogą nieznacznie nasilać pobudzenie u pacjentów z psychozą. Witamina D może również wywołać taką symptomatologię. Niedobór magnezu może utrudniać pełny, głęboki sen. Objawy mogą obejmować budzenie się przy najmniej

Informacje o witaminach dla zdrowia

Witamina C może być najbardziej znaną witaminą. Dziesiątki tysięcy brytyjskich marynarzy umierało na szkorbut, dopóki nie zaczęli zabierać ze sobą w rejsy limonki i innych owoców cytrusowych. Witamina C w cytrusach zapobiegała chorobie. Działa również jako przeciwutleniacz i wspomaga syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra pozostaje zdrowa i młodzieńcza. Dobrym sposobem na codzienne uzyskanie C jest wypicie szklanki soku pomarańczowego do śniadania. Witamina D słynie z ratowania dzieci przed chorobą kości zwaną krzywicą. Ten składnik odżywczy był tak ważny dla zdrowia, że ​​został dodany do mleka. Wszystkie produkty mleczne są teraz wzbogacone witaminą D, a choroba krzywicy została wyeliminowana. Ta zdrowa żywność jest ważna dla utrzymania mocnych kości i stawów. Witamina B stała się dobrze znana, kiedy odkryto, że powstrzymuje chorobę beri-beri. W rzeczywistości zawiera kompleks witamin tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6), kwasu foliowego (B9), cyjanokobalami