Przejdź do głównej zawartości

Informacje o witaminach dla zdrowia


Witamina C może być najbardziej znaną witaminą. Dziesiątki tysięcy brytyjskich marynarzy umierało na szkorbut, dopóki nie zaczęli zabierać ze sobą w rejsy limonki i innych owoców cytrusowych. Witamina C w cytrusach zapobiegała chorobie. Działa również jako przeciwutleniacz i wspomaga syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra pozostaje zdrowa i młodzieńcza. Dobrym sposobem na codzienne uzyskanie C jest wypicie szklanki soku pomarańczowego do śniadania.

Witamina D słynie z ratowania dzieci przed chorobą kości zwaną krzywicą. Ten składnik odżywczy był tak ważny dla zdrowia, że ​​został dodany do mleka. Wszystkie produkty mleczne są teraz wzbogacone witaminą D, a choroba krzywicy została wyeliminowana. Ta zdrowa żywność jest ważna dla utrzymania mocnych kości i stawów.

Witamina B stała się dobrze znana, kiedy odkryto, że powstrzymuje chorobę beri-beri. W rzeczywistości zawiera kompleks witamin tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6), kwasu foliowego (B9), cyjanokobalaminy (B12), kwasu pantotetowego, choliny i biotyny. Witaminy z grupy B pomagają organizmowi rozkładać węglowodany. Uważa się, że cholina pomaga w metabolizmie tłuszczów. Wegetarianie mogą nie mieć wystarczającej ilości witamin z grupy B, ponieważ nie jedzą mięsa i mogą chcieć przyjmować suplementy multiwitaminowe.

Uważa się, że witamina A pomaga błonom, w tym oczom. Być może dlatego folklor mówi, że należy jeść marchewki dla dobrego wzroku. Marchew zawiera beta-karoten, który w razie potrzeby przekształca organizm w A. Pomaga wspierać zdrowe komórki, funkcje odpornościowe, hormon wzrostu i gojenie.

Uważa się, że witamina E wspiera serce, skórę, włosy, mięśnie, nerwy i stawy. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zostało odkryte, gdy szczury laboratoryjne nie otrzymały zbilansowanej diety. Byli karmieni tylko jednym rodzajem jedzenia na raz. Stwierdzono, że mogą przeżyć, ale nie mogą się rozmnażać. Brakującym czynnikiem była witamina E. Została nazwana na cześć „E” od Erosa, ponieważ brak tego składnika odżywczego powodował brak zdolności rozmnażania się. Nie oznacza to, że witamina E jest jakimkolwiek afrodyzjakiem. Pokazuje po prostu, że brak tej ważnej zdrowej żywności może powodować problemy zdrowotne.

Witamina K jest znana ze wspomagania prawidłowego krzepnięcia krwi. Niektórzy pacjenci otrzymują tę witaminę przed operacją, aby pomóc w tej funkcji. Przed zażyciem witaminy K każdy, kto przyjmuje jakiekolwiek leki przeciwzakrzepowe, powinien zawsze skonsultować się z lekarzem.

W badaniach medycznych co roku pojawiają się nowe informacje o witaminach i nowe sposoby, w jakie witaminy przyczyniają się do naszego zdrowia. Najlepszym sposobem na ich uzyskanie jest zbilansowana dieta. Wiele osób lubi również codziennie przyjmować suplementy zawierające kompleks wielu witamin, aby mieć pewność, że w ich diecie nie brakuje żadnych ważnych składników odżywczych.

Komentarze

Popularne posty

Jak wzmocnić i wzmocnić układ odpornościowy podczas pandemii Covid-19

Większość ludzi martwi się globalną pandemią. Jednak podjęcie środków ostrożności, aby uniknąć zachorowania, jest tak proste, jak zrozumienie, jak działa układ odpornościowy organizmu. Chociaż nadal nie jest pewne, czy szczepionka będzie gotowa, czy nie i jak długo zajmie nam jej otrzymanie, Twój organizm ma już naturalną obronę przed tymi chorobami. Wzmocnienie układu odpornościowego może nie powstrzymać cię przed zarażeniem się wirusem, ale jeśli się go zarazisz, pomoże ci to zwalczyć. Ale jak wzmocnić układ odpornościowy, aby poradzić sobie z COVID-19? Pij dużo soku owocowego Soki owocowe, takie jak sok pomarańczowy, zawierają witaminę C i dobrze wiadomo, że ta witamina może znacznie wzmocnić układ odpornościowy. Witamina C jest niezbędna do produkcji pewnego rodzaju białych krwinek zwanych limfocytami. Limfocyty odgrywają kluczową rolę w reagowaniu organizmu na choroby. Wykrywają obce organizmy i zbierają się w obronie tkanek organizmu. Są kluczowe, aby organizm wygrał walkę z atak...