Przejdź do głównej zawartości

Informacje o witaminach dla zdrowia


Witamina C może być najbardziej znaną witaminą. Dziesiątki tysięcy brytyjskich marynarzy umierało na szkorbut, dopóki nie zaczęli zabierać ze sobą w rejsy limonki i innych owoców cytrusowych. Witamina C w cytrusach zapobiegała chorobie. Działa również jako przeciwutleniacz i wspomaga syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra pozostaje zdrowa i młodzieńcza. Dobrym sposobem na codzienne uzyskanie C jest wypicie szklanki soku pomarańczowego do śniadania.

Witamina D słynie z ratowania dzieci przed chorobą kości zwaną krzywicą. Ten składnik odżywczy był tak ważny dla zdrowia, że ​​został dodany do mleka. Wszystkie produkty mleczne są teraz wzbogacone witaminą D, a choroba krzywicy została wyeliminowana. Ta zdrowa żywność jest ważna dla utrzymania mocnych kości i stawów.

Witamina B stała się dobrze znana, kiedy odkryto, że powstrzymuje chorobę beri-beri. W rzeczywistości zawiera kompleks witamin tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6), kwasu foliowego (B9), cyjanokobalaminy (B12), kwasu pantotetowego, choliny i biotyny. Witaminy z grupy B pomagają organizmowi rozkładać węglowodany. Uważa się, że cholina pomaga w metabolizmie tłuszczów. Wegetarianie mogą nie mieć wystarczającej ilości witamin z grupy B, ponieważ nie jedzą mięsa i mogą chcieć przyjmować suplementy multiwitaminowe.

Uważa się, że witamina A pomaga błonom, w tym oczom. Być może dlatego folklor mówi, że należy jeść marchewki dla dobrego wzroku. Marchew zawiera beta-karoten, który w razie potrzeby przekształca organizm w A. Pomaga wspierać zdrowe komórki, funkcje odpornościowe, hormon wzrostu i gojenie.

Uważa się, że witamina E wspiera serce, skórę, włosy, mięśnie, nerwy i stawy. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zostało odkryte, gdy szczury laboratoryjne nie otrzymały zbilansowanej diety. Byli karmieni tylko jednym rodzajem jedzenia na raz. Stwierdzono, że mogą przeżyć, ale nie mogą się rozmnażać. Brakującym czynnikiem była witamina E. Została nazwana na cześć „E” od Erosa, ponieważ brak tego składnika odżywczego powodował brak zdolności rozmnażania się. Nie oznacza to, że witamina E jest jakimkolwiek afrodyzjakiem. Pokazuje po prostu, że brak tej ważnej zdrowej żywności może powodować problemy zdrowotne.

Witamina K jest znana ze wspomagania prawidłowego krzepnięcia krwi. Niektórzy pacjenci otrzymują tę witaminę przed operacją, aby pomóc w tej funkcji. Przed zażyciem witaminy K każdy, kto przyjmuje jakiekolwiek leki przeciwzakrzepowe, powinien zawsze skonsultować się z lekarzem.

W badaniach medycznych co roku pojawiają się nowe informacje o witaminach i nowe sposoby, w jakie witaminy przyczyniają się do naszego zdrowia. Najlepszym sposobem na ich uzyskanie jest zbilansowana dieta. Wiele osób lubi również codziennie przyjmować suplementy zawierające kompleks wielu witamin, aby mieć pewność, że w ich diecie nie brakuje żadnych ważnych składników odżywczych.

Komentarze

Popularne posty

Sen i witaminy

Przyjmowanie odpowiednich witamin i minerałów może zapobiec kłopotom z zasypianiem lub zasypianiem. Zbyt dużo miedzi, zwłaszcza jeśli jest przyjmowane przed snem, może zwiększyć występowanie koszmarów nocnych poprzez nadmierną stymulację kreatywnych obszarów mózgu. Pokarmy, takie jak winogrona i czekolada, zawierają duże ilości miedzi. W rezultacie pomocne może być ograniczenie spożycia tych pokarmów przed snem. Witaminy i minerały mogą poprawić sen Z drugiej strony wapń może pomóc złagodzić niepokój. Szklanka ciepłego mleka przed snem może pomóc złagodzić skurcze mięśni. Dla osób nietolerujących laktozy dobrym wyborem może być codzienne przyjmowanie witaminy, która zapewnia terapeutyczną dawkę wapnia. Jednak według badania opisanego przez dr Carmana i wsp. Suplementy wapnia mogą nieznacznie nasilać pobudzenie u pacjentów z psychozą. Witamina D może również wywołać taką symptomatologię. Niedobór magnezu może utrudniać pełny, głęboki sen. Objawy mogą obejmować budzenie się przy najmniej

Suplement diety - mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

Czy kiedykolwiek zwycięży zdrowy rozsądek? Wszyscy widzieliśmy w wiadomościach historie o nowym cudownym jedzeniu. „Jedz więcej marchwi, a wzrok się poprawi” lub „Jedzenie malin zmniejsza choroby serca, raka itp.”, A co z raportami na temat spożycia wina i alkoholu? Czy kieliszek wina jest dobry dla zdrowia, czy zły? Lekarzom i mediom łatwo jest opisać żywność jako dobrą lub złą, ale większość dietetyków zdaje sobie sprawę, że nie ma takich rzeczy - są tylko dobre i złe diety. Niezależnie od tego, czy doniesienia prasowe są oparte na faktach, czy fikcji, ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że żadna pojedyncza żywność nie przyniesie ci dobrego zdrowia ani nie zniszczy twojego zdrowia. Niestety, ludzie upierają się przy klasyfikowaniu żywności jako zdrowej lub niezdrowej. Opieranie się na różnych mediach i reklamach pogłębia zamieszanie, ponieważ zastosowana terminologia sugeruje, że dana żywność jest „dobra” lub „zła”, na podstawie tego terminu opisującego żywność. Na przykład „skrobia j