Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego witamina B6 jest tak ważna?


Witamina B6 jest najsilniej działającą substancją odżywczą w organizmie człowieka, ale jest to najczęstszy niedobór witamin w diecie człowieka. Szacuje się, że jedna trzecia wszystkich dorosłych ma niedobór witaminy B6, przy czym więcej kobiet niż mężczyzn cierpi na niedobór.

Jak działa witamina B6?

Pirydoksyna - witamina B6 - jest niezbędnym składnikiem odżywczym potrzebnym do życia. Działa przede wszystkim jako „koenzym”, który ma działać jako katalizator dla innych enzymów, które potrzebują odpowiedniej pomocy do wykonania swojej pracy. Neuroprzekaźniki, białka i czerwone krwinki, wszystkie wymagają witaminy B6, aby powstały; jest również potrzebny do przemiany pokarmu w energię. Badania pokazują, że witamina B6 może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób.

Wykazano, że wraz z kwasem foliowym i witaminą B12, witamina B6 pomaga organizmowi redukować homocysteinę, związek podobny do aminokwasu, który jest badany pod kątem jego związku ze wzrostem chorób serca.

Witamina B6 pełni również wiele innych ważnych ról w organizmie ...

Stwierdzono, że suplementacja witaminą B6 zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i może przynieść ulgę kobietom w ciąży cierpiącym na poranne mdłości. Inne badania pokazują, że ten składnik odżywczy może być pomocny w leczeniu epilepsji i depresji, ponieważ pomaga organizmowi wytwarzać neuroprzekaźniki, takie jak serotonina, których może brakować u tych pacjentów. Witamina B6 odgrywa również rolę w utrzymaniu zdrowia nerwów, co jest bardzo cenne dla osób z cukrzycą, ponieważ są one narażone na zwiększone ryzyko rozwoju choroby nerwów wywołanej cukrzycą. W skrajnych przypadkach może prowadzić do amputacji kończyn dolnych. Utrzymanie zdrowia nerwów jest również cenne dla osób cierpiących na zespół cieśni nadgarstka, zapalenie nerwów nadgarstka. 

Komentarze

Popularne posty

Sen i witaminy

Przyjmowanie odpowiednich witamin i minerałów może zapobiec kłopotom z zasypianiem lub zasypianiem. Zbyt dużo miedzi, zwłaszcza jeśli jest przyjmowane przed snem, może zwiększyć występowanie koszmarów nocnych poprzez nadmierną stymulację kreatywnych obszarów mózgu. Pokarmy, takie jak winogrona i czekolada, zawierają duże ilości miedzi. W rezultacie pomocne może być ograniczenie spożycia tych pokarmów przed snem. Witaminy i minerały mogą poprawić sen Z drugiej strony wapń może pomóc złagodzić niepokój. Szklanka ciepłego mleka przed snem może pomóc złagodzić skurcze mięśni. Dla osób nietolerujących laktozy dobrym wyborem może być codzienne przyjmowanie witaminy, która zapewnia terapeutyczną dawkę wapnia. Jednak według badania opisanego przez dr Carmana i wsp. Suplementy wapnia mogą nieznacznie nasilać pobudzenie u pacjentów z psychozą. Witamina D może również wywołać taką symptomatologię. Niedobór magnezu może utrudniać pełny, głęboki sen. Objawy mogą obejmować budzenie się przy najmniej

Suplement diety - mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

Czy kiedykolwiek zwycięży zdrowy rozsądek? Wszyscy widzieliśmy w wiadomościach historie o nowym cudownym jedzeniu. „Jedz więcej marchwi, a wzrok się poprawi” lub „Jedzenie malin zmniejsza choroby serca, raka itp.”, A co z raportami na temat spożycia wina i alkoholu? Czy kieliszek wina jest dobry dla zdrowia, czy zły? Lekarzom i mediom łatwo jest opisać żywność jako dobrą lub złą, ale większość dietetyków zdaje sobie sprawę, że nie ma takich rzeczy - są tylko dobre i złe diety. Niezależnie od tego, czy doniesienia prasowe są oparte na faktach, czy fikcji, ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że żadna pojedyncza żywność nie przyniesie ci dobrego zdrowia ani nie zniszczy twojego zdrowia. Niestety, ludzie upierają się przy klasyfikowaniu żywności jako zdrowej lub niezdrowej. Opieranie się na różnych mediach i reklamach pogłębia zamieszanie, ponieważ zastosowana terminologia sugeruje, że dana żywność jest „dobra” lub „zła”, na podstawie tego terminu opisującego żywność. Na przykład „skrobia j

Informacje o witaminach dla zdrowia

Witamina C może być najbardziej znaną witaminą. Dziesiątki tysięcy brytyjskich marynarzy umierało na szkorbut, dopóki nie zaczęli zabierać ze sobą w rejsy limonki i innych owoców cytrusowych. Witamina C w cytrusach zapobiegała chorobie. Działa również jako przeciwutleniacz i wspomaga syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra pozostaje zdrowa i młodzieńcza. Dobrym sposobem na codzienne uzyskanie C jest wypicie szklanki soku pomarańczowego do śniadania. Witamina D słynie z ratowania dzieci przed chorobą kości zwaną krzywicą. Ten składnik odżywczy był tak ważny dla zdrowia, że ​​został dodany do mleka. Wszystkie produkty mleczne są teraz wzbogacone witaminą D, a choroba krzywicy została wyeliminowana. Ta zdrowa żywność jest ważna dla utrzymania mocnych kości i stawów. Witamina B stała się dobrze znana, kiedy odkryto, że powstrzymuje chorobę beri-beri. W rzeczywistości zawiera kompleks witamin tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6), kwasu foliowego (B9), cyjanokobalami