Przejdź do głównej zawartości

Witamina C może poprawić krążenie krwi u palaczy

Witamina C może poprawić krążenie krwi u palaczy

Badania sugerują, że dawka witaminy C może przyspieszyć gorsze niż przeciętne krążenie krwi u zdrowych młodych palaczy.

Badanie przeprowadzone na 25 zdrowych mężczyznach wykazało, że chociaż palacze początkowo wykazywali gorsze wyniki w teście przepływu krwi do serca, który zmienił się po przyjęciu dużej dawki - 2 gramy - witaminy C.

Krótko po zażyciu tej witaminy, 13 palaczy wykazało krążenie krwi na poziomie 12 osób niepalących, zgodnie z wynikami opublikowanymi w jednym z czołowych czasopism poświęconych chorobom serca.

Jednak aby palacze nie sądzili, że mogą naprawić uszkodzenie serca, goniąc papierosa z pigułką witaminy C, naukowcy twierdzą, że ich odkrycia podkreślają niebezpieczeństwa związane z paleniem.

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, substancją, która pomaga oczyścić organizm z cząsteczek uszkadzających komórki zwanych wolnymi rodnikami tlenowymi. Z tego powodu uważa się, że witamina może przeciwdziałać „stresowi oksydacyjnemu”, który palenie wywiera na wyściółkę naczyń krwionośnych - mechanizm, dzięki któremu palenie prowadzi do chorób tętnic.

W nowym badaniu przyjrzano się wpływowi doustnej witaminy C na rezerwę prędkości przepływu wieńcowego (CFVR), miarę tego, jak szybko przyspiesza przepływ krwi, aby pomóc sercu, gdy jest pod wysokim zapotrzebowaniem. Wcześniejsze badania wykazały, że palacze wykazują gorsze rozszerzenie naczyń krwionośnych w odpowiedzi na przepływ krwi i mają zmniejszoną CFVR.

Zespół badawczy wykorzystał nieinwazyjną technikę ultradźwiękową do pomiaru CFVR u palaczy i osób niepalących, przed i po
przyjęciu witaminy C. Okazało się, że przed przyjęciem witaminy palacze mieli niższy współczynnik CFVR niż osoby niepalące. Jednak dwie i cztery godziny po podaniu witaminy C średni współczynnik CFVR palaczy został „przywrócony” do bardziej normalnego poziomu.

Chociaż mężczyźni biorący udział w badaniu otrzymali dużą dawkę witaminy C, naukowcy wskazali, że prawdopodobnie bezcelowe jest przyjmowanie dawek przekraczających 200 miligramów, ponieważ organizm wydala jej nadmiar.

Co więcej, nie jest jasne, czy zwiększenie spożycia witaminy C może przynieść korzyści palaczom. Niektóre badania wykazały, że przyjmowanie suplementów C nie poprawia funkcji naczyń krwionośnych palaczy, przynajmniej w krótkim okresie.

Naukowcy powiedzieli ponadto, że zakrojone na szeroką skalę badania powinny sprawdzić, czy codzienne suplementy witaminy C zmniejszają długoterminowe ryzyko choroby wieńcowej u palaczy.

Komentarze

Popularne posty

Sen i witaminy

Przyjmowanie odpowiednich witamin i minerałów może zapobiec kłopotom z zasypianiem lub zasypianiem. Zbyt dużo miedzi, zwłaszcza jeśli jest przyjmowane przed snem, może zwiększyć występowanie koszmarów nocnych poprzez nadmierną stymulację kreatywnych obszarów mózgu. Pokarmy, takie jak winogrona i czekolada, zawierają duże ilości miedzi. W rezultacie pomocne może być ograniczenie spożycia tych pokarmów przed snem. Witaminy i minerały mogą poprawić sen Z drugiej strony wapń może pomóc złagodzić niepokój. Szklanka ciepłego mleka przed snem może pomóc złagodzić skurcze mięśni. Dla osób nietolerujących laktozy dobrym wyborem może być codzienne przyjmowanie witaminy, która zapewnia terapeutyczną dawkę wapnia. Jednak według badania opisanego przez dr Carmana i wsp. Suplementy wapnia mogą nieznacznie nasilać pobudzenie u pacjentów z psychozą. Witamina D może również wywołać taką symptomatologię. Niedobór magnezu może utrudniać pełny, głęboki sen. Objawy mogą obejmować budzenie się przy najmniej

Suplement diety - mit dobrego jedzenia, złego jedzenia

Czy kiedykolwiek zwycięży zdrowy rozsądek? Wszyscy widzieliśmy w wiadomościach historie o nowym cudownym jedzeniu. „Jedz więcej marchwi, a wzrok się poprawi” lub „Jedzenie malin zmniejsza choroby serca, raka itp.”, A co z raportami na temat spożycia wina i alkoholu? Czy kieliszek wina jest dobry dla zdrowia, czy zły? Lekarzom i mediom łatwo jest opisać żywność jako dobrą lub złą, ale większość dietetyków zdaje sobie sprawę, że nie ma takich rzeczy - są tylko dobre i złe diety. Niezależnie od tego, czy doniesienia prasowe są oparte na faktach, czy fikcji, ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że żadna pojedyncza żywność nie przyniesie ci dobrego zdrowia ani nie zniszczy twojego zdrowia. Niestety, ludzie upierają się przy klasyfikowaniu żywności jako zdrowej lub niezdrowej. Opieranie się na różnych mediach i reklamach pogłębia zamieszanie, ponieważ zastosowana terminologia sugeruje, że dana żywność jest „dobra” lub „zła”, na podstawie tego terminu opisującego żywność. Na przykład „skrobia j

Informacje o witaminach dla zdrowia

Witamina C może być najbardziej znaną witaminą. Dziesiątki tysięcy brytyjskich marynarzy umierało na szkorbut, dopóki nie zaczęli zabierać ze sobą w rejsy limonki i innych owoców cytrusowych. Witamina C w cytrusach zapobiegała chorobie. Działa również jako przeciwutleniacz i wspomaga syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra pozostaje zdrowa i młodzieńcza. Dobrym sposobem na codzienne uzyskanie C jest wypicie szklanki soku pomarańczowego do śniadania. Witamina D słynie z ratowania dzieci przed chorobą kości zwaną krzywicą. Ten składnik odżywczy był tak ważny dla zdrowia, że ​​został dodany do mleka. Wszystkie produkty mleczne są teraz wzbogacone witaminą D, a choroba krzywicy została wyeliminowana. Ta zdrowa żywność jest ważna dla utrzymania mocnych kości i stawów. Witamina B stała się dobrze znana, kiedy odkryto, że powstrzymuje chorobę beri-beri. W rzeczywistości zawiera kompleks witamin tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6), kwasu foliowego (B9), cyjanokobalami